Etin dumanla buluşması mangal…
Mangal kültürümüzün en önemli yeteneklerinden biri değil midir? Her erkeğin mangal yakmayı biliyor olması gerektiği hakkında bir söylem bile var. Artık yaz, kış zaman ve mekan fark etmeden gerekli malzemeler olduğu sürece mangal yakabilecek bir toplumuz. Güzel havaların gözdesi, kışın iç ısıtan aktivitesi mangala hazırlık için yapabileceğiniz ilk şey kolay tutuşacak birkaç şey bulmaktır. Bunlar örneğin çıra, kozalak ve küçük kuru tahta parçaları olabilir.
Mangal yakmanın ve güzel pişirmenin belli yöntemleri var. Küçük tüyoları ile yapacağınız mangal lezzetine lezzet katacaktır. Dumanın kendine has lezzet katması hazırlayacağınız sos ve pişirme yönteminizle desteklenecek ve ziyafet yaşayacaksınız.
İlk ve en önemlisi mangalı yakmaktır. Mangal ateşi nasıl yakılmalı, kolay ve pratik nasıl olabilir diye endişelenmeyin. Ustaca mangal yakmanız gerekmiyor ancak yeterli ipuçları ile daha da güzel yapabilirsiniz.
Mangalı yakmak için kullanacağınız yakıt etle bir simya oluşturacağı için önemlidir. Ete ekstra bir simya katmak için ise kullanabileceğiniz küçük parçalar vardır buna örnek olarak meşe, elma ve kirazı söyleyebiliriz. Mangal deyince kömürde ardı sıra gelir diyebiliriz. Ancak kömürü yakmak için çıra, kozalak veya küçük kuru tahta parçaları da yardımcımız olacaktır.
Öncelikle yapmanız gereken şey mangalı temizlemek olmalıdır öncesinden kalan kül ve kalıntıları temizlemeniz yeni mangal keyfinize ilk adımdır. Mangalınız mutlaka kuru olmalıdır. Mangalı yakacak kişi mutlaka öncesinde gazete, kuru dal parçaları veya çırayı elinde bulundurmalıdır. İşini kolaylaştıracak olan bu malzemelerle lezzete yaklaşıyoruz.
Mangala kömürü yerleştirmeden önce kağıt parçalarından koymalısınız ki ateş almasını kolaylaştıralım. Sonrasında kömürü her tarafına gelecek şekilde koymalıyız. Kömürü koyduktan sonra dört köşesine gelecek şekilde kağıt veya çıra yerleştirerek onları yakmalı ve kolayca kömürlerinde ateş almasını beklemeliyiz. İlk seferinde yanmazsa tekrar tutuşturmanız faydalı olacaktır. Kısa süre içerisinde yanacaktır.
İlk çıkan duman biraz fazla olabilir ancak korkmayın, sonrasında yavaşça ateşi sönecek ve dağılacaktır. Kömürler çıtırdamaya başlayacak ve lezzetli bekleyiş daha da heyecanlı olacaktır. Yellemek dediğimiz tabir ile kömürleri eşit şekilde yakabilirsiniz. Eşit ısı dağılımı ve kömürlerin yanması için yellemek ve rüzgarı kullanmak önemlidir.
Sonrasında pişirme işlemine geçmeden daha rahat hareket edebilmeniz için büyük kömür parçalarını bölebilirsiniz. Kömürleriniz ortalama bir sıcaklığa geldiğinde etleriniz koyabilirsiniz çok yüksek ateşli mangalda etlerinizi yakma olasılığınız yüksektir. Izgaranızı soğan ile temizleyerek etlerinizi yerleştirin ve mangala koyun. Eğer çift taraflı bir ızgaranız varsa kolaylıkla çevirebilirsiniz ancak yok ise bir maşa yardımı ile de çevirebilirsiniz.
Köfte ve kebap gibi etleri kolaylıkla pişirebilirsiniz ancak tavuk ve eti kontrollü, ortalama aynı sıcaklıkta pişirmeniz sizin için daha iyi olacaktır.
Bir sonraki mangal için mangalınızı temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Temizlemek için mangalınızın iyice sönmesini beklemelisiniz. Hatta o ara közde Türk Kahvesi keyfi yapmanızı sizlere tavsiye ederim.
Mangalınızın sönmesini beklemeden su atmamalısınız, pişmiş aşa nasıl su katılmazsa sönmemiş mangala da su atılmaz denir.
Mangalı hazırlayın, midenizi ve etrafınızdakileri dumanın lezzeti ile harmanladığınız etlerinizle heyecanlandırın. Ziyafet için bekleyen midelere tüyolarımız ile mest edin. Hepinize afiyet olsun.